Geschiedenis

Mien en Jan Nieman zijn beide geboren in 1948. Na de LTS is Jan aan het werk gegaan als machinebankwerker bij Feenstra in Oude Pekela. Mien is halverwege de MAVO gaan werken bij Schmidt in Wildervank als confectiemedewerkster.

In 1970 kwam, op een verjaardag bij kennissen, de vraag of ze in de weekenden mee wilden helpen in een frietwagen in Veendam. En….. dat leek hen wel wat.
Na een aantal maanden wilde de eigenaar van de frietwagen een nieuwe laten bouwen. De oude wilde hij verkopen of verhuren, aan Mien en Jan de eerste keus. Ze hebben hier over nagedacht en overlegd en uiteindelijk zijn ze de uitdaging aan gegaan. Ze hebben hier en daar vergunningen aangevraagd en zo begon halverwege 1971 het avontuur. De oude Citroën begon zijn weg naar de klanten te zoeken in de straten van Winschoten en Nieuweschans met o.a. patat, snacks, salades en ijs. Ook toen al werden op oudejaarsdag oliebollen gebakken en verkocht. Tevens werden weekmarkten bezocht in o.a. Oude Pekela, Winschoten en Delfzijl en vele jaarmarkten, braderieën en motorcrosses. In de jaren opvolgend hebben ze ook zelf nog tot twee keer toe een nieuwe frietwagen (een Spijkstal) laten bouwen.

De naam, Mieja’s Snelbuffet, is trouwens een samenvoeging van MIEn en JAn. Vaak wordt gedacht dat Mien, Mieja heet. In de beginjaren van de Citroën werd gereden met de naam Mieja’s Patat, waaronder ze bij vele klanten en leveranciers nog altijd bekend zijn.

In 1978 zijn ze, met hun dochter Marianne, verhuist van Winschoten naar Oude Pekela, naar het huidige pand aan de Burgemeester van Weringstraat 12. Op 17 april 1978 opende Mieja’s Snelbuffet officieel zijn deuren. Tijdens deze periode is de spijkstalwagen ook actief gebleven. Was dat allemaal nog te combineren? Een frietwagen, vaste cafetaria en een dochter. JA, Mien bleef met personeel in de cafetaria en Jan ging met personeel op pad in de frietwagen. Tot 4 jaar later in 1981 Arjan werd geboren (wie had toen al gedacht dat hij de opvolger zou worden). Ondanks alle inspanningen moest de frietwagen toch worden verkocht, zonder spijt.

Jaren vlogen voorbij. Marianne voelde helemaal niks voor de horeca, zij had meer met cijfers en ging na de MAVO naar de MEAO. Arjan daarentegen riep al vanaf zijn 12de dat hij de cafetaria wilde overnemen. Na de MAVO ging hij naar de Middelbare Hotelschool in Groningen, waar hij de nodige papieren behaalde die hij nodig had voor een horecabedrijf. Na 1 jaar stage en vervolgens 7 jaar ervaring opdoen bij McDonalds is hij in 2006 bij Mien en Jan in de VOF getreden. In mei 2011 heeft Arjan met zijn vriendin Angela het huis met de cafetaria gekocht van Mien en Jan. Angela echter, werkt niet mee in de horeca, haar hart ligt in het onderwijs. Ze is lerares in het basisonderwijs. In maart 2012 kregen ze samen een dochter. Een derde generatie ondernemer misschien??? Wie zal het zeggen….

In april 2013 bestaat de cafetaria aan de “van weer’nstroate” 35 jaar. Een behoorlijke mijlpaal. En dat zal niet stil voorbij gaan. Waar in het verleden 1 daagse acties werden gehouden met verkoopprijzen van 1978, is nu een spaaractie gedurende de eerste 4 maanden. Met als klapper een verloting onder alle ingeleverde kortingskaartjes.